Η εμμηνόπαυση, δηλαδή η οριστική παύση της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, που αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ζωής μιας γυναίκας , οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν στις περισσότερες γυναίκες έντονες σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το 61% των γυναικών σε εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο. Οι διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη οιστρογόνων και συγκεκριμένα με τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, ο ύπνος διαταράσσεται και από τις εξάψεις και τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο. Συχνά οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση εκτός από αϋπνία αναφέρουν και άλλα προβλήματα όπως άγχος, στρες, ένταση και συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με νέες έρευνες που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο 2016 ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση από διαταραχές του ύπνου σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σε μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε στα μαιευτικά και γυναικολογικά χρονικά οι ερευνητές αναφέρουν μια σημαντική υπεροχή του βελονισμού και βελτίωση ως προς τις διαταραχές του ύπνου σε γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνοπαυσιακή ή εμμηνοπαυσιακή περίοδο σε σύγκριση με ομάδες ελέγχου που λάμβαναν άλλες συμβατικές θεραπείες(ορμονοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ψευδή βελονισμό, βότανα).
Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 μελέτες που περιλάμβαναν 2433 ασθενείς , οι οποίες τυχαιοποιήθηκαν με μέση ηλικία τα 51,1 χρόνια (εύρος τιμών 44,1 έως 63,0 έτη) ενώ τα σημεία βελονισμού που χρησιμοποιήθηκαν ήταν. Spleen 6, Heart 7, και Governing Vessel. Ο βελονισμός συνδέθηκε με την ανακούφιση των διαταραχών του ύπνου σε σύγκριση με τις θεραπείες ελέγχου ενώ σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις των επιπέδων της οιστραδιόλης ορού. Επίσης ο βελονισμός συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου και ωχρινοτρόπου ορμόνης.
Ο βελονισμός θα πρέπει να υιοθετηθεί ως εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση του ύπνου, εκτός από τις τρέχουσες συμβατικές θεραπείες (π.χ., [ορμονοθεραπεία]) σε γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση που σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου,” συμπεραίνουν οι συγγραφείς.
Πηγές: Medscape Medical News