Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη: 10:00-21:00
Τετάρτη-Παρασκευή: 10:00-18:00
Σάββατο-Κυριακή: Κλειστά

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Αποτελεσματικότητα Βελονισμού στην κεφαλαλγία και τις ημικρανίες.

Η χρόνια κεφαλαλγία είναι συχνό και πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας. Οι κύριες κατηγορίες κεφαλαλγιών είναι οι ημικρανίες, οι κεφαλαλγίες τάσεως, οι αθροιστικές, οι νευραλγίες κ.α. Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως είναι μια συχνή μορφή πονοκεφάλου κατά την οποία παρατηρείται ένας διάχυτος πονοκέφαλος ήπιας ή μακράς έντασης. Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Ποιες οι αιτίες έναρξης της κεφαλαλγίας τάσεως? 

Η κεφαλαλγία τάσεως είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Συναντάται σε άντρες και γυναίκες και ειδικότερα σε γυναίκες που έχουν περάσει τα 40 έτη λόγω ορμονικών αλλαγών. Οι καθοριστικοί  παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την κεφαλαλγία τάσεως είναι  το άγχος, η κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου αλλά κι η στάση του σώματος ιδίως εν ώρα εργασίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ένα σφίξιμο στο κεφάλι, σαν να τους πιέζει κάτι από την περιοχή του μετώπου μέχρι και το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πως θα καταλάβω αν έχω πονοκέφαλο ή ημικρανία?

Οι ημικρανίες έχουν πολλή μεγάλη διάρκεια που μπορεί να φτάσει ακόμα και μια εβδομάδα, ενώ ο πονοκέφαλος υποχωρεί με παυσίπονο μετά από λίγες ώρες. Οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες επιζητούν απόλυτη ησυχία και σκοτάδι για να νιώσουν καλύτερα. Ο πονοκέφαλος εντοπίζεται σε όλη την έκταση του κεφαλιού σε αντίθεση με την ημικρανία που περιορίζεται σε μία μεριά του κεφαλιού και συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, ενόχληση από φώτα και μυρωδιές.

Πως γίνεται η διάγνωση της κεφαλαλγίας τάσεως?

Για να γίνει η διάγνωση της κεφαλαλγίας τάσεως λαμβάνεται πλήρες ιστορικό του ασθενή και περιγραφή λεπτομερειών γύρω από τον πονοκέφαλο όπως διάρκεια, στιγμή της ημέρας που εμφανίζεται, τυχόν δραστηριότητες που συνδέονται με την εμφάνισή του, και τέλος προχωράμε και σε νευρολογική εξέταση. Η κεφαλαλγία τάσεως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά είναι η κατάχρηση παυσίπονων.

Ποια τα οφέλη του βελονισμού στην κεφαλαλγία?

Ο βελονισμός δρα με δύο τρόπους, είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά. Επιλέγοντας τα κατάλληλα βελονιστικά σημεία και ανάλογα με τη μέθοδο που θα  εφαρμόσει ο θεραπευτής ιατρός (κλασσικό βελονισμό, ηλεκτροβελονισμό, ωτοβελονισμό, laser) επιτυγχάνουμε  το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον κάθε ασθενή με σκοπό  την μείωση των συχνοτήτων   εμφάνισης κεφαλαλγίας  καθώς και μείωση ή εξάλειψη του πόνου.   Η σύγχρονη ανάπτυξη της νευροανοσολογίας μας επέτρεψε την κατανόηση δράσης του βελονισμού στην κεφαλαλγία. Γενικά  μπορούμε να αναφέρουμε πως  ο  βελονισμός έχει θεραπευτική δράση έναντι των κεφαλαλγιών, γιατί προκαλεί έκλυση ουσιών όπως σεροτονίνης και ενδορφινών που έχουν παυσίπονη δράση, ενισχύει την ενδο και εξωκρανιακή αιματική κυκλοφορία και προκαλεί   απενεργοποίηση μυϊκών περιοχών που δημιουργούν πόνο. 

Ποια η αποτελεσματικότητα του βελονισμού?

Ο βελονισμός μπορεί να φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα. Ο αριθμός των συνεδριών αποφασίζεται σε συνεργασία με τον γιατρό/ βελονιστή. Η  χρονιότητα και ο ρυθμός εμφάνισης της κεφαλαλγίας, ο τρόπος εμφάνισης καθορίζουν το ατομικό  θεραπευτικό πρόγραμμα .  Αρχικά γίνονται συνήθως  τρείς  συνεδρείες για δύο εβδομάδες και  στη   συνεχεία προτείνονται επιπλέον συνεδρίες βελονισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να  έχουμε  πλήρη εξάλειψη του πόνου .Σε μελέτες που έγιναν παγκόσμια αναφέρεται αποδεδειγμένα η υπεροχή και η  θετική επίδραση  του βελονισμού στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών .έναντι συμβατικών άλλων θεραπειών  σε ομάδες ελέγχου.