Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη: 10:00-21:00
Τετάρτη-Παρασκευή: 10:00-18:00
Σάββατο-Κυριακή: Κλειστά

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Αποτελεσματικότητα Βελονισμού στους χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους – οσφυαλγία.

Στις μέρες μας οι χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι απασχολούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το άγχος, η οικονομική ανασφάλεια επιδεινώνουν  την κατάσταση. Άτομα που πάσχουν από αυτούς τους πόνους υποφέρουν από οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδα κτλ. 

Τι είναι η οσφυαλγία?

Η οσφυαλγία προέρχεται από τη λέξη οσφύς που σημαίνει μέση και τη λέξη άλγος που σημαίνει πόνος. Είναι δηλαδή ο πόνος που εντοπίζεται στην περιοχή της μέσης. Σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται και από ισχιαλγία, δηλαδή πόνο κατά μήκος του μηρού και της κνήμης που μπορεί να φτάσει ως τα δάχτυλα του ποδιού. Πρόκειται για μία πολύ συχνή πάθηση, την οποία θα εμφανίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι έστω μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους. 

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται πιο συχνά οι χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι?

Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για δυσκαμψία σε όλο το σώμα και πιο συχνά στην περιοχή του αυχένα, της μέσης, των ισχίων και των ώμων. Τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους αδυνατούν να ελέγξουν το άγχος, το θυμό ή τη θλίψη τους και καταφεύγουν σε παυσίπονα και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα με ανεπιθύμητες για τον οργανισμό συνέπειες. 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η οσφυαλγία?

Η οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια απότομη κίνηση ή μετά από προσπάθεια να σηκώσουμε κάτι βαρύ. Δηλαδή εντελώς ξαφνικά. Μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί σιγά σιγά σαν ένας ήπιος πόνος στην αρχή, είτε όταν μένουμε καθισμένοι στην ίδια θέση για πολλή ώρα, είτε όταν παραμένουμε καθιστοί. Όσο περνά ο καιρός ο πόνος αυτός επιδεινώνεται. Ο πόνος ξεκινά από τη μέση, και μπορεί να φτάσει ως το μηρό ή τα γόνατα.

Ποιες οι αιτίες εμφάνισης της οσφυαλγίας?

Η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε:

  • Τραυματισμούς
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (σε πολύ μεγάλο ποσοστό)
  • Σπονδυλαρθρίτιδα
  • Άλλες αιτίες όπως: μικροβιακές λοιμώξεις, οστεοπόρωση, συγγενείς ανωμαλίες
  • Ψυχοσωματικές διαταραχές

Ο ιατρός / βελονιστής ζητά ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς, προχωρά σε κλινική εξέταση και ανάλογα με το περιστατικό ζητά να γίνουν ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ώστε να βρει την αιτία της οσφυαλγίας και να τη θεραπεύσει.

Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι να εκδηλώσουν οσφυαλγία?

Περισσότεροι από του μισούς ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εκδηλώσουν οσφυαλγία και θα χρειαστούν θεραπεία για τη μέση. Πιο συχνά εμφανίζουν οσφυαλγία, οι υπάλληλοι γραφείου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κοιλιακοί μύες είναι πιο αδύναμοι από τους ραχιαίους. Αυτή η ανισοδυναμία οδηγεί σε ελλιπή στήριξη της σπονδυλικής στήλης, και καταπόνησης της τελευταίας. 

Τι εικόνα παρουσιάζει ο ασθενής που πάσχει από οσφυαλγία?

Άτομα που πάσχουν από οσφυαλγία παρουσιάζουν οξύ πόνο πολλές φορές μετά από απότομες κινήσεις. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή της μέσης, αλλά μπορεί να φτάνει ως τα πόδια. Άλλες φορές ο πόνος ξεκινά από τη γάμπα ή τους μηρούς και φτάνει στη μέση. Ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα και δυσκολεύεται να σκύψει. Η στροφή της μέσης δεν προκαλεί πόνο συνήθως. Παρατηρείται αδυναμία και πόνος ακόμη και μετά από φτέρνισμα ή βήχα.

Γιατί να κάνει κάποιος βελονισμό?

Χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική που βασίζεται στη ροή της ενέργειας Τσι. Είναι μια ανώδυνη τεχνική που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να ιαθεί από μόνο του. Είτε από μόνος του, είτε σε συνδυασμό με λήψη φαρμάκων αν κριθεί απαραίτητο, ο βελονισμός δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. 

Πως δρα ο βελονισμός για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας?

Ο ιατρός / βελονιστής τοποθετεί πολύ λεπτές βελόνες στο σώμα του ασθενή. Ο βελονισμός δεν είναι επώδυνη διαδικασία και ο ασθενής αισθάνεται ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οι βελόνες τοποθετούνται σε διάφορες περιοχές του σώματος (όχι  μόνο στο σημείο του πόνου) που στόχο έχουν τη βελτίωση της γενικής υγείας του σώματος. Κάθε συνεδρία κρατάει περίπου 30 λεπτά.

Μέσω της διέγερσης σημείων στο δέρμα, κινητοποιούνται αναλγητικά συστήματα και εκκρίνονται ενδορφίνες, σεροτονίνη και δυνορφίνες. Ο εγκέφαλος δεσμεύει αυτές τις ουσίες, ώστε να επιτευχθεί αναλγησία. Ο βελονισμός εκτός από αναλγητική, έχει αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση. Έτσι, συμβάλλει και στη μείωση της λήψης φαρμάκων.

Ο βελονισμός ανακουφίζει ή θεραπεύει?

Πολλοί πιστεύουν ότι ο βελονισμός έχει μόνο παυσίπονη δράση. Ανάλογα όμως με τα σημεία που θα επιλέξει ο ιατρός / βελονιστής επιτυγχάνει αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτική και αναλγητική δράση. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει αναγνωρίσει το βελονισμό σαν μια θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Ποια τα πλεονεκτήματα του βελονισμού για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας?

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με βελονισμό είναι:

  • Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία
  • Η θεραπεία δε διαρκεί μεγάλο διάστημα, μέσα σε ένα μήνα μετά από 10 συνεδρίες τα αποτελέσματα είναι ορατά
  • Το κόστος του βελονισμού είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τη λήψη φαρμάκων
  • Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες. Στην περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής ο ασθενής μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να εθιστεί, ενώ παράλληλα η δράση των φαρμάκων μειώνεται.

Οι χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι (όπως η οσφυαλγία) μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω του βελονισμού. Ο βελονισμός είναι μία εξαιρετική θεραπευτική μέθοδος. Σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμάκων ή μετά από επεμβάσεις μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και να αντιμετωπίσει τόσο τα συμπτώματα όσο και την αιτία εμφάνισης του προβλήματος.